Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

В Чернівцях священик розгубився в ефірі через заповідь

Перейти донизу

В Чернівцях священик розгубився в ефірі через заповідь Empty В Чернівцях священик розгубився в ефірі через заповідь

Повідомлення  valdo 27.06.11 22:47

На телеканалі ТВА стався публічний казус — священик, перераховуючи Божі заповіді, розгубився при згадці четвертої заповіді "Пам'ятай день суботній, щоб святити його", вимовивши тільки перший склад. Після чого в багатьох глядачів виникло слушне питання — чому така реакція на цю заповідь? Чому священик побоявся її назвати?
В Чернівцях священик розгубився в ефірі через заповідь I
Священики, як правило, навчають вірян дотримуватися заповідей Божих "Не кради", "Не чини перелюбу", "Шануй батька і матір", але не навчають святити суботу згідно четвертої Божої заповіді "Пам'ятай день суботній, щоб святити його". Чи є в Біблії Божа вказівку святити не суботу, а неділю? Немає. Об'єктивний аналіз показує дві причини, чому священики, знаючи про цю заповідь, обходять її стороною в своїх проповідях.

Перша причина — богословська. Як під час земного життя Ісуса Христа фарисеї намагалися знайти богословське пояснення корвану, який був явним порушенням п'ятої заповіді Божої "Шануй батька і матір", так і сьогодні робляться аналогічні спроби виправдати святість неділі. Якщо Господь засудив фарисейський корван, то як повинні поступити Його послідовники з лаодикійський "корваном" (загальновідомо, що переміщення святості з суботи на неділю відбулося на Лаодикійському Соборі в IV столітті)? Як бачимо в Євангелії від Матвія, 15 главі, Христос був на стороні Божої заповіді, а фарисеї захищали передання, яке суперечило заповіді Божій. Кожному священику треба замислитись — хто він: послідовник Христа чи фарисеїв?

Друга причина — це, звичайно ж, соціальні зв'язки. Що скажуть люди про священика, який почав навчати віруючих дотримуватися четвертої заповіді Божої "Пам'ятай день суботній, щоб святити його"? Просто — сектант. Нещодавно стався випадок, коли один священик у сільській місцевості попросив мирян не приносити святити горілку. Що про нього сказали? Сектант. Людям не подобається щось змінювати у своєму житті. Зміни важко сприймаються суспільством, і щоб догодити людям, священики часто закривають очі на їхні гріхи. А про дотримання четвертої заповіді взагалі намагаються мовчати, щоб ще дивись, євреєм не порахували. Але варто на мить замислитися священику — з чим стати на суд Божий? Яким буде звіт за звершене служіння не перед людьми, а перед Богом, Законодавцем? Апостол Петро свого часу сказав перед синедріоном "Бога повинно слухатися більш, ніж людей". Гідний приклад наслідування!

Але заради справедливості варто відзначити, що не всі священики замовчують про святість суботи. Архімандрит Аввакум, клірик Полтавської єпархії УПЦ МП, нагадав православним віруючим про важливість дотримання четвертої заповіді Закону Божого "Пам'ятай день суботній, щоб святити його": “Проблема тут для серйозних дослідників Святого Письма дійсно є ... Християни продовжували святити суботу аж до 321 року. Недільний день встановлено для святкування в 321 році цивільним указом імператора Костянтина Великого. Якщо святкування суботи встановив Сам Бог в громах і блискавках теофанії (богоявлення) на Синаї, то недільний день встановила земна смертна людина, хай навіть і цар. І не було спеціального другого богоявлення на Синаї для скасування святості суботи. Так є”.

У той час, як багато християн помилково вважають, що Ісус Христос скасував десять заповідей Божих, архімандрит Аввакум правильно підмітив, що "люди згрішивши, порушують їх своїми гріхами... А Христос підтвердив непорушність Закону, даного на вічні часи..." (Цитати взяті з сайту "Релігія в Україні").

Є в наш час богобоязливі священики, але, на жаль, їх дуже мало в порівнянні з тими, хто полюбив славу людську більше, аніж славу Божу. Якби тільки священики усвідомили, яка велика відповідальність покладена на них, то вони ніколи б не відокремлювали четверту заповідь Божу від інших дев'яти!

http://www.ukr.net/news/v_chern_vcjah_svjawenik_rozgubivsja_v_ef_r_cherez_chetvertu_zapov_d-7218722-1.html

valdo

К-ть повідомлень : 2
Registration date : 27.06.2011

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі